David Igra fabricerade sina meriter

Publicerad den 28 juni 2023
David Igra
David Igra
För många år sedan utmärkte sig en person på internet genom att hetsa mot både mig och andra, i vad som lämpligen kan beskrivas som riktade trakasserier. Efter en tids research lyckades jag identifiera honom som David Igra. Trots att han ibland använde anonyma konton på Flashback, agerade han inte sällan öppet och drev nästan en personlig kampanj mot mig under en period. Några år senare blev han utsatt för ett omfattande dataintrång. En okänd gärningsman fick tillgång till hans Facebook-konto, hans mailserver med familjens samlade e-post och diverse konton på olika shoppingsajter. Det är detta material, som jag erhållit från en uppgiftslämnare, som ligger till grund för denna granskning.

Dubbellivet på sociala medier

David Igra har varit en aktiv nätverkare, särskilt på Facebook. Bland hans kontakter finns flera politiker, ytterligare en aspekt som bidrar till den här granskningens allmänintresse.

Bland de som David Igra har vänskapliga kontakter med så märks Miljöpartiets Eva Goës, Liberalernas Birgitta Ohlsson, Socialdemokraternas Thomas Hartman och Moderaternas Carl Grufman.

Genom att granska hans Facebook-aktivitet upptäcks hans engagemang i olika grupper, däribland JSS (Judisk Säkerhet i Sverige), en grupp där David verkar varit en drivande kraft. Andra medlemmar i gruppen verkar dock skeptiska till Davids överdrivna hemlighetsmakeri och konspirationsteorier. Vid en genomgång av Davids chattar med hans vänner och bekanta så blir det tydligt att han gör stor skillnad på vem som tillhör den judiska folkgruppen och vilka som inte gör det. Frågan huruvida någon ny bekantskap tillhör den judiska folkgruppen är en fråga han återkommande ställer till sina vänner och bekanta, en sådan faktor verkar väldigt relevant för David.


David ser även problem hos egna familjemedlemmar rörande traditioner och identitet.Vill inte ta ansvar in i det sista

Efter en resa till Italien för att hälsa på Annachiara’s släkt drog sällskapet på sig flera böter för felparkering. David vägrade in i det sista att betala dessa böter och betraktade dem som en personlig oförrätt som han skulle hämnas, hans svärfar fick betala.


Fabricerade meriter med hjälp av släkting

När David sökte arbete visade han prov på en kreativ sida genom att kontakta sin släkting Nigel Fulton på Fulton Umbrellas, ett familjeföretag i Storbritannien specialiserat på paraplyer. Nigel hjälpte David genom att utfärda ett intyg som lovordade Davids insatser inom HR-frågor, trots att David aldrig arbetat där. Enligt folkbokföringen var David inte ens bosatt i Storbritannien under den aktuella perioden och hade ingen signifikant taxerad inkomst. Ändå använde David denna oriktiga merit i sitt CV på bland annat rekryterings- och nätverkssajter som Academic Work och LinkedIn. Det är extra anmärkningsvärt då David Igra själv arbetar inom HR och att granska jobbsökande och deras meriter.Vad han gör under de här åren är oklart, han deklarerar i vart fall inkomst i Sverige men inkomsten härrör inte från eget företag utan arbete i Sverige. David Igra beskriver målande sina karriär på Fulton Umbrellas som en raketkarriär, från praktikant till en nyckelperson för headhunting, konflikthantering och brittisk arbetsrätt, en läsning som övergår i viss underhållning när man vet att allt är påhitt. Ännu mer pikant blir det när man vet att David idag själv granskar andras CV'n i sitt arbete.


David hävdar om sina erfarenheter på Fulton Umbrellas som att han lärde sig mer under denna period än under hela sin tid på universitetet – vilket, med tanke på hans akademiska betyg, inte är svårt att tro.


 

Dock kan man under den här tiden se att Davids kampanjer och uthängningar på internet är högst aktiv, han verkar dels spela väldigt mycket onlinespel men också begära ut handlingar från domstolar och myndigheter, som sedan hamnar på diskussionsforum som Flashback.


Davids vittnesmål i en tvist mot SAS

Davids mamma stämde flygbolaget SAS år 2014 i Stockholms tingsrätt mål FT 5169-13. Hon hävdade att någon obehörig hade avbokat hennes och hennes barns med respektive partners resa till New York, vilket orsakat henne ekonomisk skada. Vid en närmare granskning av omständigheterna kring fallet framträder en bild som väcker frågor om Davids uppriktighet under ed i tingsrätten. Den 5 februari 2012 så bokade David fem flygbiljetter tur och retur till New York med sin mammas kreditkort. Biljetterna skickades elektroniskt till David Igras e-postadress. Den 9 april 2012, under samma dygn som dataintrånget, avbokades biljetterna via SAS hemsida. David Igra hävdade i rättegången att ingen i familjen Igra avbokat biljetterna och att avbokningen måste ha gjorts av en obehörig person men att förklaringen att bokningsuppgifterna hamnat i orätta händer måste ha berott på SAS. David Igras mor yrkade att SAS skulle ersätta henne för merkostnaden av de nya biljetterna hon tvingades köpa. Det som gör fallet särskilt intressant är att i vart fall David Igra visste att familjens mailserver hade blivit utsatt för ett intrång och att bokningsuppgifterna sannolikt därigenom hamnat i obehörigas händer. Trots denna vetskap nämndes detta inte detta inför tingsrätten utan man skyllde helt på SAS. Flygbolaget vann dock tvisten.


Avslutningsvis

Den här artikeln planerades för länge sedan och i samband med det så erbjöd jag David Igra att kommentera det som framförs här. Han svarade aldrig. Jag tyckte dock att den fortfarande har stort allmänintresse, dels för det nätverkande som David Igra håller på med vilket han försökt influera politiker över det hela politiska spektrat, näthatat och hängt ut, samtidig som han uppvisat en, minst sagt, märklig sida privat.


Tycker du att den här artikeln saknar en pusselbit? Tipsa mig!