Mats Marasco Mårtenssons hammarattack

Publicerad den 23 maj 2023

Anföll sina offer med hammare

Solna tingsrätt meddelade en dom mot Mats Marasco Mårtensson för hans delaktighet i en rad våldsamma händelser från mars 2016. Mats Mårtensson döms för två fall av misshandel och ett fall av olaga hot, där han bland annat använde en hammare som vapen. Händelserna, som involverade attacker mot yngre personer i ett bostadsområde, har väckt uppmärksamhet för den allvarliga karaktären och de fysiska samt emotionella skadorna som drabbat offren. Denna artikel ger en överblick av rättsfallet, inklusive vittnesmål och de rättsliga konsekvenserna.

Hammare och kniv

Mats Marasco Mårtensson
Mats Mårtensson

Mats Marasco Mårtensson dömdes för att ha använt en hammare som vapen under attackerna medan hans kumpan Dennis använde en kniv. Mats Mårtensson slog och hotade sina offer med hammaren samtidigt som kumpanen pressade offren på pengar. Handlingen utmärktes av en betydande hänsynslöshet och råhet, där användandet av ett potentiellt dödligt vapen mot en försvarslös person understryker den allvarliga naturen av brottet Under brottet så tvingar Mats Mårtensson även ett av offren att klä av sig.

Ett offer för hammarmannen berättar

Mats Mårtensson och Dennis Enqvist kom mot honom. Mats Mårtensson höll i en hammare i handen och Dennis Enqvist tog fram en kniv. Dennis Enqvist sa något men han uppfattade inte vad eftersom han var så fokuserad på att Benjamin just då höll på att sätta sig upp. Då Dennis Enqvist gick tillbaka till Benjamin höll Mats Mårtensson i honom med ena handen i kragen. Med sin andra hand höll han hammaren över huvudet redo att slå. Han bad Mats Mårtensson att sluta och visa nåd. Mats Mårtensson förde sedan bort honom från platsen och sa till honom att ta av sig kläderna och slänga dem på marken. Om Mats Mårtensson sa något ytterligare minns han inte. Det stämmer att han vid polisförhör sa att Mats Mårtensson hotade dem med hammaren och uttalade att de skulle bli sönderslagna om de gjorde något. Han minns dock inte idag att Mats Mårtensson sa så. Då han fördes bort fick han några örfilar av Mats Mårtensson. Han tog av sig jackan och gav den till Mats Mårtensson men denne slängde den på marken. Efter att Mats Mårtensson knackat med hammaren på hans bakficka lämnade han ifrån sig sin mobil och sin plånbok. Det gjorde han för att han inte ville bli slagen med hammaren. Han blev därefter inknuffad i en buske. Mats Mårtensson drog sedan upp honom och utdelade då det första hammarslaget i bakhuvudet. Han försökte skydda huvudet och såg bara fyra ben, sex med hans egna. När han försökte slita sig loss fick han det andra hammarslaget. Han såg inte slaget men uppfattade att det var ett hammarslag. Efter det att han hade lyckats slita sig loss sprang han därifrån.

Andra hotas och misshandlas under kvällen av Mats Marasco Mårtensson och hans kumpan Dennis. Vid ett tillfälle tvingas ett av offren att lämna ifrån sig jacka, plånbok och mobiltelefon.

Lång historik av narkotika

Solna tingsrätt dömde Mats Mårtensson för två fall av misshandel och ett fall av olaga hot. Åtalspunkten om rån ogillades av tingsrätten då det inte var visat att Mårtensson behållit några av de ägodelar han tvingade till sig.  Hotet förstärktes genom att Mårtensson hade hammaren i sin hand, vilket bidrog till en ökad känsla av fara och allvar hos offret. Som en del av domen beordrades Mats Marasco Mårtensson att betala skadestånd till de drabbade, vilket inkluderade ersättning för fysisk och emotionell skada orsakad av hans handlingar. Detta fall belyser de allvarliga konsekvenserna av våldsbrott och den rättsliga processens roll i att tillhandahålla rättvisa för offren. Misshandelsfallet var kulmen på en mängd narkotikadomar mot Mats Mårtensson.